Anna Zilli tackar för donationen

SWEA Roms donation 2018 gick till den italienska författaren och barocksångerskan Anna Zilli  för publicering av hennes bok, Drottning Kristinas sångerskor, en svensk översättning av den tidigare publicerade italienska utgåvan Cristina di Svezia Regina della musica a Roma.

Här kan du läsa Annas tack för donationen och bakgrunden till boken. Texten finns även publicerad i SWEA Roms medlemstidning Colosseum, upplag nr 26.

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Den svenska översättningen av min bok Cristina di Svezia Regina della musica a Roma. Le canterine al suoservizio, som publicerades i Italien 2013, kommer att ges ut i februari 2019 av Nordic Academic Press med titeln Drottning Kristians sångerskor. En omvälvande kraft i Roms musikliv 1644-1689. Den 7:e december presenterades den på Istituto Italiano di Cultura i Stockholm och den 8:e december på Livrustkammaren som en del av firandet av drottning Kristinas födelsedag, ett otroligt intressant och inspirerande event, som vackert arrangerats av Camilla Kandare och Christina-Akademien som ligger i Stockholm.

Fyra prestigefyllda institutioner bidrog till att denna dröm gick i uppfyllelse. Fondazione C.M. Lerici, Prins Carl Gustafs Stiftelse, Kungliga Patriotiska Sällskapet och SWEA Rom. Till dem går min djupaste tacksamhet. SWEA Rom var särskilt entusiastiska över detta projekt. Deras nuvarande ordförande, Anna Grind visade stort intresse och gav värdefulla råd och förslag, utöver värdefullt ekonomiskt stöd.

Mitt intresse för denna extraordinära karaktär som Kristina av Sverige är väcktes för flera år sedan när jag tog med mina vänner på besök till Peterskyrkan där hon ligger begravd. Att se ett begravningsmonument dedikerat till en kvinna i hjärtat av den katolska världen är väldigt sällsynt. Så pass exceptionellt att jag först trodde att hon måste ha varit ett helgon eller liknande. Jag hörde lokalguider berätta historier om hennes excentriska personlighet, hennes kärlek till musiken och om akademin hon grundat. Akademin, vars medlemmar var aristokrater, prinsar, kardinaler, poeter och artister var snacket på stan vid tiden.

Jag började därefter min egen forskning om denna extraordinära kvinna, vilket sammanföll med mina studier av barock-musiken. Som barocksångerska kom jag i kontakt med den av Kristinas roller som står mig kärast: hon var en otrolig beskyddarinna av musik, vilket gjorde Rom till det mest aktiva och prestigefyllda musikcentret i hela Europa under den senare delen av 1600-talet. På hennes palats Palazzo Riario (idag Palazzo Corsini) som var också platsen för ett av de mest anmärkningsvärda konstgallerierna i Rom, höll hon föredrag om hennes Accademia Reale där musiken hade en betydande roll. Varje föredrag började och
avslutades med musik och ofta även däremellan. Hon lät också hålla operaföreställningar som inte krävde komplexa scenförändringar i hennes palats och hennes kapellmästare var tidens bästa kompositörer och musiker: Giacomo Carissimi, Alessandro Scarlatti, Loreto Vittori, Arcangelo Corelli – för att nämna några.

Anna sjunger Kristinas favoritsånger på SWEA Roms årsmöte.

Men vad som verkligen är extraordinärt är att hon var den som öppnade den första offentliga teatern i Rom, Teatro Tordinona, i januari 1671 med invigningen av två operor: Scipione Affricano och Novello Giasone, båda av Francesco Cavalli och med prolog komponerad av Alessandro Stradella. Ännu mer extraordinärt var att hon lyckades få tillstånd att låta kvinnliga sångerskor uppträda på en offentlig scen i en stad där kyrkan gjort sig känd för att förbjuda de flesta musikaktiviteter. Dessa kvinnliga sångerskor var Teatro Tordinonas stjärnor, speciellt de två sångerskor som officiellt arbetade för drottning Kristina: Antonia Coresi, i rollerna som Scipione och Medea samt Angelica Quadrelli, i rollerna som Sofonisba och Isifile. De andra två sångerskorna som vi känner till – Maria Landini och Angelica Voglia, känd som La Giorgina, var främst anställda för privata konserter hos drottningen.

Palazzo Riario var också platsen för en typ av musikskola för canterine (kvinnliga sångerskor). Hon hade de bästa musikerna för deras träning och karriärmöjligheter. Kristina gav ett otroligt antal ovärderliga gåvor till Rom. Jag kommer aldrig sluta vara tacksam för det då det är den stora orsaken till min bok. En hyllningsakt till drottning Kristina från en rom-bo och barocksångerska.

Det är inte bara en bok utan också en kulturell brygga mellan två städer och ett
musikprojekt. Jag är ordförande och grundare av Accademia Musicale Cristiniana som är en öppen ensemble och kulturell förening, vars syfte är att utföra musiken som Kristina älskade och stöttade under sin tid i Rom. Akademin arrangerar även kulturella och musikaliska event dedikerade till drottningen av Sverige och Rom. För även om hon var drottning av Sverige under ett antal år, från 1655 till 1689, var hon också drottning av Rom. Hennes liv, kontroversiell val – hon ville inte gifta sig, hon ville inte skaffa barn – hennes strävan mot frihet och hennes kamp mot alla samhällsförväntningar för att hon var en kvinna och en drottning, är fortsatt enormt inspirerande för kvinnor idag, 300 år senare. Hon var en ledstjärna för fred,
hon drömde om att skapa en värld byggd på kultur, kunskap och kärlek till konsten. Hennes utbildning, vilken var menad att vara för en prins, gjorde henne troligen till den speciella person hon var. Detta är också en mycket inspirerande kvinna idag. Hon offrade privilegier och ära – hon abdikerade och lämnade sitt land, familj, vänner, allierade – för att följa sin dröm. En dröm som till slut gick i uppfyllelse!

Text översatt av Alexandra Abrahamsson.