Network Menu

SWEA Roms historia

swea-roms-historia

om SWEAs start i Rom, av Ann-Marie Kjellander

Vi har bett Ann-Marie Kjellander att berätta om hur det gick till när hon startade upp SWEA Rom 1993. Läs hennes berättelse om SWEA Roms födelse, från hennes intresseförfrågan på julbasaren till själva invigningen.

”… Jag var inbjuden att hålla ett föredrag för SWEA Milano på hösten ’92 och eftersom jag väl visste vad SWEA var blev jag alldeles häpen över att SWEA fanns i Milano men inte i Rom. Så då får jag väl ta och fixa till en SWEA-förening i Rom själv, tänkte jag.

På Svenska Kyrkans julbasar ’92 ställde jag mej vid dörren med ett stort block och penna och frågade töserna som kom in om de skulle vara intresserade att delta om vi startade en SWEA-förening i Rom. Jo då, hur många namn jag fick med minns jag inte, men på invigningsfesten i mars ’93 var vi över 80. Nu idag fattar jag inte att vi klarade kommunikationerna genom rundringningar enligt telefonlistor som jag gjort upp. Det måste har varit ganska stökigt jämfört med dagens mail och sms. Fax hade ingen heller, i varje fall inte i hemmen.

När listan snabbt blev så omfattande frågade jag Agneta Nilsson om hon kunde komma och inviga Romavdelningen. Jo gärna, hon skulle stoppa i Rom efter besök i London och Schweiz och före två invigningar i Norge nämligen Oslo och Skien. Datum bestämde hon till den 27 mars.
Således invigdes SWEA Rom den 27 mars 1993 på restaurant Pancrazio av ”Moder Swea” själv, Agneta Nilsson, som när SWEA International fyllde 30 år blev Hedersåska.

Den 13 mars skulle jag och Alessandro gifta oss i Verona (i Giuliettas hus) och mina föräldrar m fl var inbokade från Sverige. Så bröllopsresan, den fick vi skjuta på vilket fick Agneta att säga att nog hade hon varit med om mycket i SWEAsammanhang men aldrig att någon hade skjutit på sin bröllopsressa för SWEAs skull. Men det gjorde alltså vi.

Vi hade en kul kväll på många sätt, roligt var det inte minst när jag tog årtionde efter årtionde från 30-talet och bad dom resa sig upp som hade kommit till Italien under respektive årtionde. Quettan Migone, f Hamilton och änka efter en ambassadör, kom först av alla på 30-talet och sist var Birgitta Tscherning som anlänt ’93. Den jättestora gruppen var tjejerna som kom under 60-talet vilket jag också hade gjort, nämligen den 13 oktober 1963 (brukar fira det som min italienska födelsedag).”

Ann-Marie Kjellander

SWEA Roms första styrelse

Ann-Marie Kjellander startade SWEA Rom med en interimsstyrelse som var handplockad bland dem som hon trodde skulle kunna vara till nytta och glädje för SWEA.

Med i den första interimsstyrelsen var följande personer:

  • Ann-Marie Kjellander, ordförande
  • Agneta Söderström, klubbmästare
  • Margareta Sommaruga, kassör
  • Marianne Tavazzi, vice kassör
  • Rose-Marie Ernetorp, redaktör
  • Anna Sjöberg, sekreterare
  • Lollo Lewenhaupt Unger, kontaktnätsansvarig
  • Christina Hennius-Carlsson, valberedning
  • Maj Britt Bergman La Ruffa, programansvarig
  • Anna-Karin Svensson, annonsansvarig

swea-roms-historia2

På bilden här har vi faktiskt alla Swea Roms ordförande samlade på en gång.
Ovan från vänster: Marianne Agostino, Maj-Britt Bergman La Ruffa, Ingrid Pinna, Kristina de Maria,
Ki Månsson. Sittande från vänster: Katarina Berglund Vespa och Ann-Marie Kjellander