Network Menu

Bokkväll med Majgull Axelsson

Loading Map....

Datum/Tid
Datum - 2018-10-10
19:30 – 20:30

Plats
Lukasgården, Via A. Bertoloni 1/E


Välkommen till en bokkväll och träff med författaren Majgull Axelsson den 10 oktober 2018, ett samarrangemang med Svenska Kyrkan i Rom.

Missa inte chansen att få träffa Majgull Axelsson, en av Sveriges mest framgångsrika författare vars böcker översatts till ett tjugotal språk, den 10 oktober på Lukasgården!

Alla detaljer om evenemanget och om hur du anmäler dig längst ned.

Majgull Axelsson kommer till Rom för att i första hand delta i ett projekt som heter “Europa in Circolo” (ett samarbete mellan svenska ambassaden och några av de kulturinstitut som ingår i Roms EUNIC /European Union National Institutes for Culture/-kluster) och ska bl.a. göra en presentation på residenset av sin bok “Jag heter inte Miriam”. Romanen kom ut på italienska 2016 och är utgiven av bokförlaget Iperborea. Axelsson kommer under Rom-besöket även att hålla en föreläsning för svenskstudenterna på La Sapienza och som sagt komma till Lukasgården för att berätta om sin fantastiska bok för oss.

Majgull Axelsson (född 1947 i Landskrona) är författare, dramaturg och journalist. Hon är uppvuxen i Nässjö. Sitt stora genombrott som författare fick hon med “Aprilhäxan” för vilken hon tilldelades Augustpriset för bästa skönlitterära bok 1997.

För den som inte läst “Jag heter inte Miriam” kommer här en mycket kort resumé av dramat.

“Jag heter inte Miriam” utropar helt oväntat en äldre dam på sin 85-årsdag när hon får ett armband från närmaste familjen. På armbandet står ingraverat  Miriam.

Kvinnan känner plötsligt att hon måste bekänna och berätta om sina första levnadsår som romflickan Malika, namnet som hon fick vid födseln, och hon väljer att berätta sitt livs historia för sondottern Camilla.  Det är Camilla och läsaren som får ta del av Malikas omskakande upplevelser i Auschwitz och Ravensbruck och andra världskrigets andra fasor.  Malika överlever koncentrationslägren och till historien hör att hon vid ett visst tillfälle övertog identitet från en avliden judisk jämnårig flicka.  Senare i romanen får vi följa med Malika/Miriam till efterkrigstidens Sverige. Hon döljer hela tiden sin romska ursprungliga identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö.

Majgull Axelsson kommer att inleda kvällen med att prata ca 45-60 minuter och sedan får vi tillfälle att ställa lite frågor. Därefter väntar en lätt måltid som vi hoppas att  Majgull Axelsson (och hennes man) också kommer att delta i.

När: Onsdag den 10 oktober kl. 19:30
Var: Lukasgården, Via Antonio Bertoloni 1E
Vilka: Sweor och prova-på-Sweor
Kostnad: 7 euro för Sweor och 12 euro för prova-på-Sweor.
Sista anmälningsdag: Söndag 7 oktober (dock är antalet platser begränsat så först till kvarn…). Anmälan sker endast via gröna knappens mailfunktion i detta mail (ej via Facebook/Messenger/WhatsApp etc.)
SWEA kontaktperson: Margaretha Arnesson-Ciotti; tel +39 3314229838 ; email: marnesson@hotmail.it