Network Menu

Piazza Vittorio

Piazza Vittorio – mångkulturellt och färgstarkt kvarter med spännande matmarknad

En grupp Sweor samlades för ännu en fantastisk utflykt, solen sken och idag hette vår guide Marianne Kinn. Målet var Esquilino- kvarteret och området kring Piazza Vittorio, Roms största torg. Under första delen av promenaden fick vi en intressant introduktion av stadsdelens historia från 800-talet f.Kr fram till 1800-talet.

Vi startade promenaden med att besöka Santa Prassede – en medeltida kyrka tillägnad helgonet Praxedes som tog hand om kristna martyrer på 100-talet. Marmorgolv och mosaik från 900-talet finns bevarade i Zeno-kapellet, vi såg det kors som mirakulöst ”pratade” med den Heliga Birgitta och det fantastiska marmorgolvet gjort i cosmatisk stil på 1920-talet.

Vi gick vidare till Basilica Santi Silvestro e Martino ai Monti – en titulus-kyrka från 300-talet som finns bevarad under den nuvarande kyrkobyggnaden och som var en del av Trajanus termer. Vi gick sedan igenom L’Arco di Gallieno – porten är från 600-talet f. Kr. och var en del av den äldsta statsmuren som byggdes av Servius och enligt Marianne ett återkommande tema i undervisningen för Roms skolungdom.

Piazza Vittorio är ett underbart torg med symmetriska byggnader designade av arkitekten Gaetano Koch med arkader som stöds av 280 pelare. Under arkaderna finns det butiker av alla dess slag; moderna butikskedjor, småbutiker och några caféer. Det var bl.a. här som Vittorio De Sicas film “Cykeltjuven” från 1948 utspelade sig.

När man går igenom grinden till Giardini di Piazza Vittorio känner man genast lugnet, en vacker fontän med en skulptur av Mario Rutelli välkomnar oss och fina växter och bra planering gör att man trivs i denna park. Parken byggdes 1880-81, efter Italiens enande och har precis öppnats igen efter en långvarig renovering. Det som tidigare var en levande marknadsplats har ersatts med perfekta gräsmattor som ej får beträdas. Det blir en kontrast mot området runt omkring som är lite mer levande och slitet.

Il Mercato di Piazza Vittorio kan man köpa frukt, grönsaker, kryddor, kött och fisk med ett utbud som tillfredsställer kunder från alla världens hörn. Färsk dill finns! Marknaden var tyvärr stängd just idag men vi gör ett nytt försök inom en snar framtid.

Tack för en trevlig och lärorik förmiddag.

, , ,