Network Menu

Guidning i EUR

På förmiddagen den 20 november tog guiden och tillika Rom-swean Carin Svantesson Teti med en grupp sweor på rundvandring i stadsdelen EUR som man lättats når med tunnelbana linje B. Dels går det snabbt dels slipper man leta efter parkeringsplats som är en nästan oöverkomlig svårighet på vardagar. EUR är en monumentalstad med främst byggnader upplåtna för institutioner, kontor, kongresser och separata utställningar.

EUR står för Esposizione Universale di Roma, en världsutställning som skulle ha ägt rum 1942 för att bl a fira fascismens tjugoårsjubileum.  Redan 1937 började man planera och bygga för evenemanget men som bekant blev det aldrig någon världsutställning p g a andra världskriget.  Många ståtliga palats hann uppföras men sen kom man av sig i byggandet.  Olympiaden i Rom 1960 gjorde att EUR på nytt kom i fokus. Det var t ex inför OS som tunnelbanelinjen dit ut realiserades, den konstgjorda sjön “il laghetto” anlades m m.

Sweagruppen  träffades vid station EUR Fermi och Carin började sightseeingen i parken som sträcker sig längs den konstgjorda sjön “il laghetto”.  Vädret var den första timmen riktigt behagligt men vi anade att det inte skulle bli långvarigt och var som tur var rustade även för regn och blåst.  Parkområdet heter “Giardino delle Cascate” (vattenfallens trädgård) och vi fick se de vackra anlagda vattenfall och fontäner som restaurerats och efter många år nu är i bruk igen. Ett mycket vackert inslag. Carin berättade att det finns rikligt med japanska körsbärsträd planterade i parken – en donation från Japan –  så deras blomning  (japanska Hanami) kan man njuta av på vårkanten .

Medan vi befann oss vid sjön fick vi också veta att det Akvarium som byggts under sjön och som romarna trott skulle vara invigningsklart när som helst låter vänta på sig. Det kommer att bli ett annorlunda akvarium, mycket futuristiskt och spännande men det råder stor osäkerhet om när det ska bli klart att öppnas för allmänheten. Förhoppningsvis våren 2019 men det är än så länge bara en gissning.

Väl ute ur parkområdet gick promenaden vidare till Basilica dei Santi Pietro e Paolo. På vägen dit passerade vi glaspalatset där arkitekt Fuksas berömda konstverk Molnet (Nuvola) finns. Vi såg det bara från utsidan men den som skulle vilja se Molnet innifrån kan ta tillfället i akt och besöka bokmässan för mindre och medelstora bokförläggare som hålls där 5-9 december i år, öppen för allmänheten.

Kyrkan är belägen på den högsta punkten i EUR och gör sig allra bäst efter mörkrets inbrott då den är vackert belyst. Inne i kyrkan fanns ett antal sevärda,  mycket vackra mosaiker.

Nästa anhalt var “Palazzo della Civiltà Italiana” som det hette på Mussolinis tid.  På grund av sitt utseende kallas huset i folkmun oftast “Colosseo Quadrato” eftersom det ser ut som ett  fyrkantigt Colosseum.  Idag är palatset uthyrt till modehuset FENDI. Vi gjorde en ansats att gå upp för trapporna som leder till ingången för att få bättre utsikt men blev vänligt avvisade av en vakt.

Inskriptionen högst upp på Palazzo della Civiltà Italiana säger mycket om Mussolinis höga tankar om sitt folk:  “Un popolo di poeti, di eroi, di santi, di pensatori, di scienziati, di navigatori, di trasmigatori” (ett folk av poeter, hjältar, helgon, tänkare, vetenskapsmän, sjöfarare och utvandrare).

Sista byggnaden på vår vandringsrunda blev “Palazzo degli Uffici”. Carin berättade att det var tänkt som entrè till själva världsutställningen. Det var där man skulle köpa inträdesbiljetter och börja vandringen genom utställningen. Det som vi och säkert de flesta som kommer dit idag fängslas av är den stora relief i travertin som finns på väggen intill ingången. Den skildrar Roms historia från Romulus och Remus till Mussolinis tid. Man kan lätt hitta Romulus och Remus under varginnan som ger dem di, Colosseum, Pantheon, Sankt Peterskyrkan, Kejsar Augustus m fl minnesmärken och personer från Roms långa historia. Inspirationen fick konstnären Morbiducci från den fantastiska relief som slingrar sig runt den antika Traianus kolonnen.

Efter en mycket intressant drygt två timmar lång promenad passade det fint att sitta ned en stund på restaurang Geco vid piazza Guglielmo Marconi och äta en trevlig lunch tillsammans. Detta alltmedan regnet öste ned där ute.

Margaretha Arnesson-Ciotti