Network Menu

Olivoljeprovning – Capofarfa

Vilken tur vi hade! Första dagen för säsongen då olivoljepressarna var igång stod SWEA Rom redo för guidning på Capofarfa, en olivgård en timmes bilresa nordost om Rom.

Ett sagolikt ställe!! Vi har haft en helt underbar dag med två timmars guidning, en riktigt god och mycket riklig lunch med provsmakning av de lokala oljorna. Allt till det facila priset av 25 euro pp. Åk dit!!!!

Här är lite av allt vi lärt oss idag:

I Italien finns det ca 500 olika sorters olivträd att jämföras med Spaniens och Greklands ca 20 stycken.

Oljan kommer från skalet, frukten och fröna i kärnan. Just fröna tillför mängder av goda hälsoeffekter men i södra Italien tycker man att de tillför en för bitter smak (i södern gör det detta pga klimatet) så man vill inte ha dem med. Så kallpressad extra jungfruolivolja från norr är bäst för hälsan.

Kallpressad olivolja (pressas vid 27 grader jämfört med annan olja som pressas vid 60 grader) tar dock dubbelt så lång tid och blir därmed dyrare.

Capofarfa har drivits i 400 år i samma familj.

Ett fantastiskt ställe! Åk dit!

Så summa summarum…. tipsa alla du känner om Capofarfa (www.capofarfa.it) och köp endast kallpressad extra virgin olivolja från Lazio och norrut som den SWEA connoisseur du förstås är